ניתוח מוס – כיצד זה עובד?
הרעיון המרכזי שעומד מאחורי שיטת מוס, שפותחה בארה"ב על ידי ד"ר פרדריק מוס, הוא שהסרת הגידול נעשית בשלבים, תוך כדי בקרה בזמן אמת של השוליים של הגידול ושל העומק שלו. למעשה, המנתח מסיר את הגידול שכבה אחר שכבה. לאחר הסרת שכבה, הוא בוחן באמצעות מיקרוסקופ את הרקמה שהוסרה, וכך יודע אם עליו להמשיך להסיר עוד שכבה, או שהגיע כבר לרקמה שאינה נגועה.
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית וללא אשפוז. לאחר ההרדמה, מסיר המנתח את הגידול על פי הגבולות המשוערים שלו, בדומה לנעשה בניתוח רגיל. לאחר מכן, הוא מסיר שכבת עור דקה, 2-3 מ"מ בלבד, מסביב ומתחת לגידול. את הרקמה שהוסרה, ממפה המנתח באמצעות תרשים שמועבר למעבדת מוס. הרקמה עצמה גם כן מועברת למעבדה שנמצאת בצמוד לחדר הניתוח. בשלב זה, המנותח יכול להמתין בחדר ההמתנה, כשאיזור הניתוח מורדם והוא אינו חש בכאב.
במעבדה טכנאי שהוכשר לשם כך, מבצע חתכים ברקמה וצובע אותה על פי הטופוגרפיה שלה בכללים מוסכמים (הצביעה נעשית באמצעות חומרים כימים כגון טולואידין בלו). לאחר מכן, המנתח עצמו בוחן את הרקמה, ובודק באם נשאר חלק מהגידול בעור החולה. חיבור הדמיית החתכים מאפשר ליצור מיפוי מדוייק של הגידול, וכך לדעת בודאות שהוסר במלואו. כאשר המפה מעלה כי הגידול הוסר במלואו, מסתיים השלב הניתוחי של כריתת הגידול.
יש לציין, כי שיקול דעתו ומקצועיותו של המנתח משמעותיים מאוד במהלך ניתוח מוס. המנתח הוא זה שבודק את מיפוי החתכים שהוסרו מהגידול. באם נראה למנתח שהמיפוי אינו נכון מסיבה כלשהי, או שתהליך דלקתי, כלי דם או עצב מסתירים חלק מהגידול, באפשרותו להמשיך לחתך נוסף על מנת לקבל תמונה ודאית על פיה הגידול הוסר במלואו.
יתרונות שיטת מוס בהסרת גידולים
היתרון הגדול של ניתוח בשיטת מוס הוא האיזון המדוייק בין החובה להסיר את כל רקמת העור הנגועה, לבין הרצון שלא לפגוע ברקמת עור בריאה. שיעורי הריפוי לאחר ניתוח בשיטת מוס נמצאו כגבוהים ביותר (מעל 97% כאשר מדובר בהופעה ראשונה של גידול, ומעל 90% ריפוי כאשר מדובר בגידול חוזר). הצלקת הנשארת לאחר הניתוח היא המינימלית האפשרית.
יתרון נוסף, נעוץ בקשיים שיוצר תהליך הזיהוי של הגידול. ביופסיה או כריתה קודמת עלולים ליצור תהליך דלקתי מקומי או שגשוג של הפיברובלסטים. הדלקת וההפיברובלסטים עלולים להראות למנתח בשיטות אחרות כחלק מהגידול, ולכן הם יסירו שכבות עור שלמעשה אינן נגועות בסרטן. בשיטת מוס, תופעות אלה אינן מפריעות לבחינת החתכים הקפואים, ולכן לא תוסר שכבה שאין צורך להסיר.
יתרון נוסף של השיטה נעוץ במגוון הרחב של גידולים בהם ניתן לטפל באמצעותה. השיטה מאפשרת לבצע מעקב אחר התפתחותם של גידולים פולשניים או גידולים שנמצאים סביב לעצבים, וכן לטפל בסוגים שונים של גידולים עוריים הדורשים טיפול מדוייק כגון קרצינומה של תאי בסיס וקרצינומה של תאי קשקש, גידולים של טפולות העור, וגידולים של רקמת חיבור.